Ensamhet

Ensamhet

Människor behöver socialt stöd från omgivningen, detta kan vara från familj och vänner men även från en kärlekspartner. Det viktigaste för att inte känna sig ensam är dock känslan av att ha vänner och familj som står bakom en. Om man inte har familj och vänner, eller om det känns som att de inte finns där för en, så känner man sig ensam. Det kan också vara en känsla av att inte ha några djupare relationer, att de som står en nära egentligen inte bryr sig om en, eller att det helt enkelt inte finns någon som står en nära. Detta kallas för ofrivillig ensamhet.

Ofrivillig ensamhet kan påverka oss på många olika sätt och i många olika situationer. Kanske så är du omgiven av människor, men känner ändå att du inte kan dela med dig av dina tankar och känslor. Kanske så har du svårt att ta dig ut och träffa nya människor. Kanske så har du blivit utfryst. Oavsett anledningen till varför du känner dig ensam så påverkar det dig negativt. Ensamheten leder ofta till känslor av övergivenhet och otrygghet, och kan även orsaka stress, ångest och nedstämdhet. Detta kan leda till svårare psykiska problem men kan även orsaka fysisk ohälsa. Ensamhet förstärker fysisk smärta och kan leda till hälsoproblem längre fram.

Men du måste inte vara ensam.

Oavsett vad ensamheten beror på så resulterar den ofta i att man får svårare för att ta sig ut, säger nej till aktiviteter man tidigare tyckte om, har svårt för att prata med människor eller också att det blir jobbigt att ta sig till skolan eller jobbet. Dessa är naturliga reaktioner på ensamheten, man är rädd för att bli avvisad eller sårad och kanske därför väljer att fortsätta vara ensam istället.

Första steget för att förändra ensamheten är därför att ta kontakt. Det kan vara att man behöver någon att prata med om ensamheten för att få hjälp med att hantera den, eller att helt enkelt börja gå emot ensamheten och till exempel börja med att hälsa på nya människor och gå vidare från det. Vissa kan även behöva hjälp med andra psykiska problem som ensamheten har orsakat, eller orsakats av, och då kan det vara lämpligt att söka sig till ungdomsmottagningen eller liknande.

Om du följer länkarna nedan så kan du läsa mer om ensamhet. Om du vill prata om hur du mår så kan du höra av dig till vår chatt. Vi finns där om du vill prata om ensamhet, eller någonting helt annat.

https://www.bup.se/sv/Rad-och-fakta/Artiklar/Ensamhet/

https://www.psykologiguiden.se/rad-och-fakta/relationer/ensamhet

Vet du inte vart du ska vända dig?

Det är inte alltid lätt att veta vart man ska vända sig. Om du inte vill kontakta oss med dina problem eller bekymmer så rekommenderar vi bland annat dessa aktörer.

Det viktigaste är att du vågar ta kontakten med någon!