Kärlek

Här kan du läsa mer om kärlek, förälskelse och sex.

 

Kärlek

Kärlek kan beskrivas både som en känsla och ett tillstånd. De flesta skulle beskriva kärlek som en varm känsla fylld av ömhet, omtänksamhet, hjälpsamhet, välvilja, respekt och acceptans. Det vill säga att man fylls av en känsla där man vill andra väl. Kärlek behöver alla från personer i sin tillvaro. Så att vi känner att vi betyder något precis som vi är utan prestation. Du som människa är viktig och betydelsefull. Det är bra om du lär dig att älska dig själv för den du är, inte bara det du gör. Det kallas för självkärlek. Så ta hand om dig själv, var rädd om dig själv och lär dig att älska dig själv.

 

Foto: Fannie Söderlind

Förälskelse

Förälskelse är också både en känsla och ett tillstånd. Den brukar beskrivas som en pirrande känsla. Som om du har en massa fjärilar som fladdrar runt i magen. Du kan bli rastlös, känna en otrolig längtan, få svårt att koncentrera dig och tankarna är ständigt riktade åt ett och samma håll. Förälskelse kan vara underbart skön, pirrig och spännande men den kan också vara jobbig. Speciellt om den inte är besvarad. Då är det bra att kunna prata med någon som du känner dig trygg med.

Sex

Sex kan vara många olika saker, och det finns ingen gräns som definierar vad sex är och inte är. Man kan ha sex med både sig själv och med andra. Det är viktigt att du känner att du vill ha sex. Du bestämmer över din egen kropp och du bestämmer om du vill ha sex med någon annan. Låt dig inte övertalas utan lita på dina egna känslor. Vi har en samtyckeslag som säger att ingen får göra saker med din kropp utan ditt samtycke. Att du ger ditt samtycke betyder inte bara att du inte säger nej, utan att du visar verbalt och fysiskt att du vill.

Det är viktigt att du inte ställer upp på något som du inte känner för. Många barn och ungdomar tittar på porr på nätet och får en märklig och skev bild av vad sex är. Den porr som visas är ofta grov och våldsam, där kvinnorna är i en utsatt position. Sådan är inte verkligheten.

Sex är ömsesidigt, båda ska känna lust och glädje tillsammans. Prata gärna ihop er under tiden ni har sex. Berätta för varandra vart ni tycker det är skönt att bli berörd.

Du kan läsa mer om detta på Umos hemsida.

Om du vill prata med någon kan du chatta med oss.

Foto: Charlotte Elizabeth

Vet du inte vart du ska vända dig?

Det är inte alltid lätt att veta vart man ska vända sig. Om du inte vill kontakta oss med dina problem eller bekymmer så rekommenderar vi bland annat dessa aktörer.

Det viktigaste är att du vågar ta kontakten med någon!