Vad är mens?

Mens är en ofarlig blödning som kommer från livmodern ungefär en gång i månaden i ca 3 – 6 dagar.  Hur mycket du blöder och i hur många dagar är helt olika från person till person. Vill du läsa mer om mens förklaras det bra på 1177.

Det är olika från person till person när mensen kommer, vanligtvis brukar det vara mellan 12–14 år. Men det kan både vara tidigare och senare än så och det är också vanligt. Det kan kännas jobbigt att vara den första som får mens i klassen, det kan även vara jobbigt att vara den som får mens sist av alla. Glöm inte att det är olika för alla! Mens kan kännas krångligt, besvärligt och ibland pinsamt men ju mer vi pratar om det desto lättare kanske det känns.

Kontakta Elevhälsan, ungdomsmottagningen eller din vårdcentral om du känner dig orolig kring din mens.

Det kan också vara jobbigt om du känner att din kropp inte stämmer med det kön du vet att du är – då kan mensen vara extra tuff. På UMOS hemsida kan du läsa mer, klicka här för att ta dig vidare.

Många tror att man inte kan bli gravid under mensen, men detta stämmer inte. Mens är inget skydd mot graviditet, utan preventivmedel bör användas även då.

 

Mensskydd

Det finns olika typer av mensskydd – menskopp, tampong, bindor och trosskydd. Testa dig fram och se vad som passar just dig! Läs mer här om vilka alternativ som finns och hur de används.

PMS

Veckan innan mens kan du få PMS vilket gör att du kanske inte känner igen dig själv. Kanske har du extra mycket ångest, känner dig arg, trött eller ledsen eller har svårt att sova.  Det finns många olika symptom på PMS och det kan variera från månad till månad hur du känner dig. I vissa fall kan din PMS vara så pass jobbig att vardagen inte fungerar och då finns det hjälp att få. Läs mer om PMS och vad du kan göra för att lindra det här.

Mensvärk

Man kan få mensvärk några dagar innan eller under mensen, ibland går den över efter någon dag men för många sitter den i hela perioden. Man kan också få andra symptom som värk i ryggen eller låren och andra magbesvär. Såklart jobbigt – men ofarligt! Blir symptomen däremot jättejobbiga kan du naturligtvis söka hjälp hos vårdcentralen eller ungdomsmottagningen.

Ett tips är att få koll på din menscykel, då får du bättre insikt i hur din kropp fungerar. Det finns speciella menskalendrar eller appar just för detta!

Om du känner att du vill prata med någon om mens eller något annat kan du skriva till oss i vår chatt!

Vet du inte vart du ska vända dig?

Det är inte alltid lätt att veta vart man ska vända sig. Om du inte vill kontakta oss med dina problem eller bekymmer så rekommenderar vi bland annat dessa aktörer.

Det viktigaste är att du vågar ta kontakten med någon!